Orman İzni Nedir?
Su isale hattı izinleri konusundan önce Orman izni nedir inceleyelim.
Orman İzni 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16,17 ve 18 inci maddelerine göre verilecek muvafakat, müsaade (izin ve irtifak) haklarının tatbikat, yöntem ve esasları ile bunlardan alınacak bedellere ait işlemlerin düzenlemesinin sonucunda verilen izindir.
Orman izninin, ormanlık alanlarda alınabilmesi için kamu yararı ve zaruret bulunmalıdır. Kamu yararı ve zaruret bulunması halinde:
“Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde; yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesislerine; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesislerine; telefon iletim hattı, iletişim panosu, ölçüm istasyonu, R/L tesisleri, radyo-televizyon verici istasyonu ve antenleri, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesislerine; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, kaptaj, su isale hattı, su deposu gibi su tesislerine; atık su tesislerine; petrol ve doğalgaz boru hattı;
azot, argon ve oksijen gazlarının kullanıldığı hava ayrıştırma tesislerine; alt yapı tesislerine; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere; yeraltı depolama tesislerine; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi, mezarlık tesislerine; aile sağlığı merkezi, hastane gibi sağlık tesislerine; ilk, orta, lise ve dini eğitim tesisi ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine; futbol sahası, kapalı spor salonu, atış poligonu gibi kalıcı konaklama tesisi olmayan spor tesislerine; adli hizmet tesislerine; ceza infaz kurumu tesislerine ve bunlarla ilgili yer, bina ve tesislere izin verilebilir.”
Su İsale Hattı, Baraj ve Katı Atık Bertaraf Tesisleri Orman İzinleri Nasıl Alınır?
Su isale hattı; Su isale hatları, su üretim kaynaklarında üretilen suyu kullanım mahalline aktaran büyük çaplı ve taşıyıcı özellikteki boru hatlarıdır.
Katı Atık Bertaraf Tesisi: Katı atıkların çevreye zarar vermeden giderilmesini sağlamak üzere düzenli olarak depolandığı tesislerdir.
Baraj: İnsanların su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzde barajların enerji üretimi, taşkın önleme gibi çok önemli görevleri vardır.
Orman izninin alınabilmesi için; Orman Mühendisleri odasına kayıtlı olan Ormancılık Bürosu yada şirketi tarafından hazırlanacak müracaat dosyası hazırlanmalıdır. Bu dosyada şu belgeler yer almaktadır:
- 1/25000 ölçekli Memleket Haritası,
- 1/25000 ölçekli Amenajman Haritası, (Orman Mühendisleri Odası Onaylı)
- 1/10000 ölçekli Kadastro Haritası, (Orman Mühendisleri Odası Onaylı)
- 1/5000 ölçekli Vaziyet Planı,
- Koordinat Özet Çizelgesi,
- Uygun Ölçekli Ağaç Röleve Planı, (Orman Mühendisleri Odası Onaylı)
- Çed Belgesi,
- Ormanlık alanlarda Talep sahibi, talep yazıları.
Tüm bunlara ek olarak su isale hattı izinlerinde yeraltı suyu arama belgesini, kullanma belgesini, ruhsatını veya kira sözleşmesini; Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisleri ile kazı fazlası malzeme alanı izin taleplerinde depolama öncesi ve depolama sonrası nihai kodları gösterir çevresindeki topoğrafik yapı ile uyumlu ve orman idaresinin kabul edeceği kademeli kapatma planını sunmak gereklidir.
Öncelikle Orman Bölge Müdürlüğü’nde bu evraklar incelenir. Su isale hattı gibi izinler için eksikler başvuru sahibine bildirilir. Eksikler yoksa Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğüne üst yazı yazarak gönderir. Orman İşletme Müdürlüğünce kurulacak heyetin, başkanlığını Orman işletme Müdür Yardımcısı koşuluyla heyet arazi üzerinde gerekli tetkikleri yapar. Talebin Devlet Ormanlarına isabet eden kısımları için ön izin yada kesin izin rapor düzenlenip olur alınır. Orman izni verilince müracaat eden kişiyi bildirilir. Tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi alınır. Bu bedeller 3 ay içinde yatırılmaz ise saha teslimi gerçekleşmez. Bildirime gerek duyulmadan iptal edilir. Su isale hattı izinleri için daha detaylı bilgi:
ORMAN KANUNUNUN 17 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININUYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmî Gazete)
(…)Ormanlık alandaki taleplerde Bölge Müdürlüğü yapılan müracaatı öncelikle e-Devlet üzerinden sisteme yüklenen evrak üzerinde inceler, eksiklikler varsa on işgünü içinde müracaat sahibine bildirir. Eksiklikler tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, talebin Devlet ormanlarına isabet eden kısımları için ön izin veya kesin izin raporu düzenlenir.
(2) Ormanlık alandan verilen izin, müracaat sahibine tebliğ edilir. Tebligat tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi alınır. Tebligat tarihinden itibaren altı ay içerisinde bedellerin yatırılmaması, teminatın veya onaylı taahhüt senedinin verilmemesi halinde ise saha teslimi yapılmaz, herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın izin iptal edilmiş sayılır. Aynı yerle ilgili yeniden izin talep edilmesi yeni izin talebi olarak değerlendirilir.
(3) İzin başlangıç tarihi, izin olurunda ayrıca izin başlangıç tarihi belirtilmemiş ise izin olurunun verildiği tarihtir. İznin uzatıldığı durumlarda izin başlangıç tarihi ilk iznin verildiği tarihtir.
(4) İzin verilen alanın ve üzerinde yapılması planlanan yapı ve tesislerin, diğer kanunlar uyarınca izin, görüş, onay veya muvafakat alınması gereken yerlerden olması halinde izin sahibince gerekli izin, onay veya muvafakat ve görüşler alınarak çalışma yapılır. (…)
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.