Ağaç Röleve Planı Nedir?

Röleve kelime anlamıyla; Bir yapının, bir olgunun, o anda, olduğu gibi çeşitli bilimsel araçlar ve yöntemler kullanılarak belgelenmesidir. Teknik resim kurallarına uygun, gerekli hassasiyetle çizilmesi ile alınır. Bunun için fotogrametrik kamera, lazer metre, nivo ve total station gibi isimlerle anılan profesyonel cihazlar da kullanılır.

Ağaç röleve ise; Orman Kanunu ile Milli Parklar Kanunu kapsamında bulunan alanlarda korunması gereken ağaç ve diğer bitki çeşitlerinin tespitine verilen isimdir. Aynı zamanda gerçek ve tüzel kişilerin sahibi olduğu arazilerde bulunan, korunması gereken ağaçların aplikasyonları yapılarak UTM 6 formatında koordinatları belirlenip detaylı olarak raporlanma ve çizim çalışmaları yapılır.

Bu işlemler yetkili Orman Mühendisi tarafından yapılır. Orman Kanunun 17. Madde izinleri kapsamında;

  • Turizm İzinleri,
  • Kamu Üniversitesi İzinleri,
  • Rüzgar Enerji Santralleri,
  • Hidroelektrik Santralleri,
  • Termik Santraller
  • Nükleer Enerji Santralleri vb. Şalt Sahasının Orman vasıflı arazisinin üzerine denk gelmesiyle mevcut ağaçların çap, boy ve koordinatları yazılarak ağaç röleve planı hazırlanması kesinlikle zorunludur.

Ağaç röleve planlaması kolay gibi görünen bir işlem olsa da aslında oldukça zordur. Bu işlem son derece profesyonellik gerektiren bir mühendislik işlemidir. Zor ve kapsamlı bir iştir. Bu nedenle süreç verimli bir şekilde tamamlanmalıdır. Her türlü ağacın boyları, ebatları, türleri ve yaşları ağaçların planlanması işleminde tespit edilmektedir. Bu tespit işleminde ağaçların muhakkak numaralandırılması gerekmektedir.

Bu ağaç röleve planlamasının temel amacı; arazi ve ormanlık alanların geniş çaplı bir biçimde korunmasına katkı sağlamak ve doğayı korumaktır. Bazı durumlarda ağaç taşıma işlemlerinin bile yapıldığı görülür. Bu durumlarda ağaçların kök ve gövde yapısına zarar vermeden işlemin yapılması gerekmektedir. Eski yerlerinden sökülen ağaçlar bu sayede daha verimli bir hale dönüşebiliyor. Daha verimli ve sağlıklı bir yere dikilen ağaçlarla hem sökülen ağaç kurtulmuş oluyor. Hem de komşu ağaçlara istenmeyen hiçbir zararın meydana gelmemesi sağlanmış oluyor. Röleve planların amaçlarından biri de yapılacak ağaç olmaktadır.

agac-roleve-planı-1379x751px

Ağaç Röleve Planı Neden Yapılmaktadır?

Ağaç röleve planlanması yapılmasının temel amacı çevreyi korumak, doğamıza sahip çıkmak ve gelecek nesilleri garanti altına almaktır. Bu nedenle bu çalışmalar oldukça önemlidir ve profesyonellik gerektirmektedir. En küçük hata kötü ve istenmeyen sonuçlara yol açacaktır. Küresel ısınmayla birlikte çölleşme gibi olayların önüne geçebilmek adına ağaçların korunması mühim bir konudur. Çünkü, çevremizi inceleme altına aldığımızda çok sağlıklı gibi görünen bir ormanlık alanlar bile zamanla kuruyup yok olma tehlikesine girebiliyor. Burada gerekli olan en temel yollardan birisi de bilimsel yöntemlere dayalı çalışmaların muhakkak yapılması gerektiğidir. Bu sayede orman alanları daha fazla koruma altına alınır. Orman alanların kuruyup çölleşmesinin önüne geçilmiş olur.

Ağaç Röleve Planı Yapımı

Yapılacak olan ağaç röleve için ilk olarak arazinin detaylı bir analizi şarttır. İlgili alanda bulunan her türlü ağacın boyları, ebatları, türleri ve yaşları tespit edilmelidir. Bu işlemlerde belli mühendislik metotlarına göre yapılabilmektedir.

  • Ağaçlar için kullanılacak aparat ve gereçlere göre fiyat belirlenip bildirilmesi.
  • Sepetli vinç, motorlu testere ve diğer ekipmanlarla tespit edilen dalların ve saçakların özenli bir şekilde budanması.
  • Budanan noktalara antiseptik madde sürülmesi ve bu sayede ağacı zararlılardan ve kötü hava koşullarından koruyarak, iyileşmenin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin sağlanması.
  • İstenirse, rulo ya da tohumlama çim ekimi, ağaç dikimi ve meyve ağaçlarına aşı yapılması gibi bahçıvanlık hizmetlerinin verilmesi.

Budamanın faydaları; Bitkinin fiziksel görünümüne yön verilir, daha dengeli ve kaliteli bir gövde yapısına kavuşturulmuş olur. Ağacın daha fazla güneş ışığı alması sağlanmış olur, ağaç güçlenir hastalıklara karşı direnci artar. Hastalıklı, böcekli ve kurumuş dallar bu işlem sayesinde ayıklanmış olur.

İlk işlemde ağaçların koordinatları belirlenir. Ardından ağaç rölevesi yapılır. İlgili bölgenin altlıkları ortaya koyulur. İdarecilerle görüşmeler yapılır ve izin işlemleri için gerekli olan belgeler hazırlanır. Röleve işlemleri kapsamında arazi içinde tespit, inceleme, fotoğraf çekimi süreçler yer almaktadır. En son aşama ağaç revizyon planları çizilmelidir. Yapılan bu çalışmalar orman mühendisleri odasına onaylatılmalıdır. Bu aşamadan sonra ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıkla Komisyonundan onay alınmalıdır. Yapılan başvuru ilgili birim tarafından incelenerek onayı yapılır.

Yapılan tüm bu çalışmalar ormanı, doğayı ve tabiatımızı korumak içindir. Çevreyi korumak onu bulduğumuz gibi bozmadan aksine daha da güzelleştirerek gelecek nesillere miras olarak bırakmak bu ülke toprakları üzerinde yaşayan tüm vatandaşların vazifesidir. Bizler nasıl bu ağaçlar altında güldük, eğlendik, gezdik ve nefes aldık ise bencillik yapmadan bu imkanları gelecek kuşaklara da tanımalıyız.

Röleve Planlanmasında Hangi Kaynaklara Başvurulur?

Ağaç röleve planlaması çok kapsamlı ve bir o kadar da detaylı bir iştir. Bu nedenle incelemeler ve çalışmalar aksatılmadan yapılmalıdır. Ağaç röleve planlaması; arşiv belgelerinden, tarih kitaplarından, özel monografilerden faydalanılarak yapılır. Orman mühendisleri için uzun bir süreçtir ve alanda profesyonellik gerektirir. Bu planlamalar sayesinde orman alanları ve araziler daha korunaklı bir hale dönüşmüş olur. Bu çalışmada ilk olarak yapılacak adımlardan birisi de arazi çalışmasıdır. Ağaçların boyları, çap, tepe tacı, sağlık durumları ile birlikte, özellikleri, yaşı ve türünün saptanması gerekir. Tüm ağaçların sıralandırma işlemi yapılmalıdır. Eğer ki saha da planlanan tesisler varsa da mevcut ağaçlara zarar vermemek adına mutlaka en uygun tekniklerin kullanılması gerekir. Ağaçlar uygun teknikler aracılığı ile sökülerek daha verimli ve sağlıklı alana götürülmektedir.

30 Kasım 2021 SALI-Resmî Gazete Sayı:31675

ORMAN KANUNUNUN 17 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININ

UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; hususi ormanlar ile hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanların tüm iş ve işlemlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, hususi ormanlar ile hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanların idare ve muhafazasını, bu ormanlarda yapılacak iş ve işlemler ile verilecek izinleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 6 ncı ve 45 ila 56 ncı maddeleri ile 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

  1. a) 2/B Uygulaması: Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan yerleri,
  2. b) Ağaç: Biyolojik olarak en az sekiz metre ve daha yukarı boy yapabilen kökü, gövdesi, tepesi olan, yaşı ve çapı ne olursa olsun odunsu bitkileri,
  3. c) Ağaççık: Biyolojik olarak boyu sekiz metreyi bulmayan, çapı ne olursa olsun uzun ömürlü odunsu bitkileri,

ç) Ağaç röleve planı: Kanun kapsamında bulunan alanlarda, izne konu olan sahalardaki mevcut ağaçların, coğrafi koordinatlarıyla belirlendiği uygun ölçekli planı,

  1. d) Amenajman planı: Ormanın sürdürülebilirliği esas alınarak belirlenen amaçlara göre ormanın idaresi ve denetimi ile ilgili yapılan planı,
  2. e) Bakanlık: Orman ve Su İşleri Bakanlığını,
  3. f) Bölge Müdürlüğü: Orman bölge müdürlüğünü,
  4. g) Bölge Müdürlüğü heyeti: Kadastro ve mülkiyet şube müdürü başkanlığında ilgili işletme müdürü, ilgili işletme şefi, varsa kadastro ve mülkiyet şefi ile harita mühendisi ve harita teknisyeni/teknikerinden oluşan heyeti ifade eder…