Baz İstasyonu-İletişim Hattı Nedir?

Baz istasyonu orman izinleri konusundan bahsetmeden önce baz istasyonu tanımına değinmek istiyoruz. Baz istasyonu en kısa ve yaygın tanımıyla: “İki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birim” olarak tanımlanmaktadır. İletişim hattı ise iletişim araçlarının birbirleriyle ortak bağlantı kurma veya iş birliği sağlama durumu veya düzeni olarak tanımlanmaktadır. Baz istasyonu bu iletişimin sağlanmasında aracı görevindedir.

Radyo sistemlerinde bir anten bulunur fakat baz istasyonları hem sinyal alır hem sinyal gönderir yani iki antenden oluşmaktadır. Günümüzde baz istasyonları farklı yönlerde farklı kuvvetlerde yayın yapabilme özelliğine sahip antenlerle çalışmaktadır. İnsanların çok fazla dikkatini çekmelerini engellemek için değişik boy ve biçimlerde inşa edilebilmektedirler. Baz istasyonları telefonlar arası iletişimi gerçekleştirebilmeyi sağlamaktadır. Cep telefonu ile iletişim için elektro manyetik sinyalleri yayınlayan ya da bu sinyalleri alan, anten yardımı ile bir radyo verici-alıcısıdır.

Günümüzün artan teknolojisi ile baz istasyonları sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu da baz istasyonları orman izinleri konusunu gündeme getirmektedir. Özellikle yaydığı radyasyon etkisi ile halk tarafından istenmemekte ve kurulumu sırasında çok fazla problem çıkmaktadır. Aslında sistem mikro dalga etkisi yaratmamaktadır. Yani çevreye karşı çok fazla zararı yoktur. Yine de kurulumu Gsm baz istasyonları orman izinleri alarak gerçekleşmektedir. Cep telefonlarıyla sağlıklı ve kesintisiz bir iletişim yapabilmeyi sağlamak temel amaçtır. Gsm baz istasyonu olan her alana kurulabilirler. Kamu hizmetine bağlı olarak çalışmaktadırlar. Antenlerin sinyalleri alıp verme gücü kaliteli olmak zorundadır. Bu nedenle bu antenlerinde sürekli değişimi yapılmaktadır. Telefonlardan  yayılan elektro manyetik sinyalleri alıp sonrasında veren antenler bu istasyonlar için çok fazla öneme sahiptir.

Geçmişten gelen ve bu söylentiye halk arasında oldukça inanılan baz istasyonu radyasyon etkisi günümüzde neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen bu istasyonlar sağlık açısından asla bir tehlike oluşturmaz. Baz istasyonlarının kurulacağı yerler değişkenlik göstermektedir. Genellikle yüksek dağ etekleri veya merkezi boş arazilere kurulmaktadır. İstasyonların kurulumu gsm baz istasyonları orman izinleri alınmadığı sürece kesinlikle yasaktır. Şahsi işletmek amacıyla baz istasyonları kurulabilir. Ama mobil ağ veya radyo frekanslarına ait bir baz istasyonu olarak hizmet verir. Yasalarda orman sayılan alanlarda verilecek iznin maddesine göre bu izin verilebilir. Bu istasyonların getirisi çok yüksel maliyeti ise düşüktür. Kazançlı bir yatırım için güzel bir alternatif olabilir. Baz istasyonlarının kurulumu, müşterilerin kesintisiz bir iletişim kurabilmeleri için her geçen gün artmaktadır.

Haberleşme hak ve hürriyeti Anayasa’nın 22. maddesi ile güvence altına alınmıştır. Mobil iletişim hizmeti bu nedenle aslında bir kamu hizmeti olmaktadır. Hizmetin kaliteli biçimde sunulması amacıyla kurulması mecburi olan baz istasyonları da kamu hizmetine bağlı olarak çalışmaktadır. Bu nedenle mobil iletişim hizmeti sunmak için kurulan baz istasyonları ve diğer şebeke elemanları yasaların güvencesi altındadır. Orman sayılan alanlarda hizmet sunmak için firmaların uyması gereken şartlar vardır. “Orman Sayılan Alanlarda Verilecek İzinler Hakkında Yönetmeliğin” 66.maddesine göre, 6831 sayılı Orman Kanununun 16.-17.-18. ve 57.maddesince gsm baz istasyonu orman izni alınması için gerekli olan projeler dikkatle hazırlanmaktadır.

Baz İstasyonu Orman İzinleri Nasıl Alınır?

Başvuru esnasında Gsm baz istasyonu orman izni ile birlikte; belediye encümeni kararı, yönetim kurulunun yanında eğer kurulum köyde gerçekleşecek ise köy heyetinin kararının eklenmesi de mecburidir. Çevre koruma birlikleri ile beraber köylere hizmet ulaştıran ve kooperatifler yönetim kurulu kararını, Köy muhtarlıkları kaymakam ya da vali tarafından onaylanmış köy ihtiyar heyeti kararını gibi bazı bilgiler eklenmektedir. Daha sonra Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluşları bağlı oldukları bakanlıklarının ya da genel müdürlüklerinin resmi yazısı ile başvuru yapılır veya yetki verme çerçevesinde taşra birimlerinin talep etmesi sağlanmaktadır.

Ön izin için gereken zamanda saha teslimi verilmez ve burada hiçbir inşaat işine izin verilmez. Ön izin süresi içinde mevzuatta kesin izin verilmesini engelleyen değişiklik olması halinde ön izin iptal edilir. Ön izin süresi uzatmalar dahil toplam 36 aydır. Bu sürede gerekli belgeler toplanır ve Orman İdaresi’ne teslim edilir. Daha sonra Kesin İzin ve Devir dönemi başlar. Verilen izin amacı dışında kullanılamaz. Kesin izin süresi izin sahibinin talebi halinde uzatılabilir. Kesin izin süresi, uzatmalar dahil toplam 49 yılı geçemez.

  • İzin talep yazılarına müracaatta istenilen belgelerle birlikte;
    a) Belediyeler encümen veya meclis kararını,
    b) Çevre koruma birlikleri ile köylere hizmet götürme birlikleri ve kooperatifler yönetim kurulu kararını,
    c) Köy muhtarlıkları kaymakam veya vali tarafından onaylanmış köy ihtiyar heyeti kararını,
    ç) Özel hukuk tüzel kişileri ise vekaleten müracaatlarda vekaletname, temsilen müracaatlarda yetki belgesini ve faal olduğuna ilişkin ilgili kurumlardan alınacak belgeyi ve imza sirkülerini,
    d) Gerçek kişiler ise vekaleten müracaatlarda vekaletname ve imza sirkülerini,
    eklerler.
  • Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluşları bağlı oldukları bakanlıklarının veya genel müdürlüklerinin resmi yazısı ile müracaat eder veya yetki devri kapsamında taşra birimlerinin müracaatı sağlanır.

Baz istasyonları kurulumunda en büyük engel ise halktan gelen tepkilerdir. Geçmişten gelen radyasyon yayan baz istasyonlarının çevrede yaşayan insanların sağlığı için çok zararlı olduğu ve kansere yakalanma riskini arttırdığı söylentileri tamamen asılsızdır. Halk bu konuda bilgilendirilip ikna edilmelidir. Deney hayvanları üzerinde gerçekleştirilen laboratuvar deneyleri ve çalışmalar gösteriyor ki radyasyonun kanserle hiçbir ilişkisi yoktur. Yapılan çalışmalar sonucunda cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların; baş ağrısı, uykusuzluk ya da psikolojik ve gelişimsel bozukluklar ile ilişkisini kanıtlayan bilimsel bir ispat bulunmamaktadır. Bu demek oluyor ki bu düşünceler asılsızdır. Teknoloji çağında olduğumuzdan dolayı cep telefonuyla kesintisiz iletişim hepimiz için bir ihtiyaçtır. Bundan dolayı baz istasyonları kurulumu bizlerin zararına değil daha çok yararınadır.

Çoğunlukla insanların yaşam alanlarından uzak yerlere kurulumunun yapılması da bu gibi etkilere halkı maruz bırakmamaktan dolayıdır. Asla sağlık yönünden tehlike oluşturmayan baz istasyonları çağımızın ihtiyacı olarak daha kaliteli bir telefon görüşmesi sağlanabilmesi açısından gereklidir.

Konuyla ilgili olarak buradan Resmi Gazeteyi inceleyebilirsiniz. (ORMAN KANUNUNUN 17 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININ UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK)

Kamu yararı ve zaruret bulunması halinde;

“Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde; yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesislerine; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesislerine; telefon iletim hattı, iletişim panosu, ölçüm istasyonu, R/L tesisleri, radyo-televizyon verici istasyonu ve antenleri, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesislerine; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, kaptaj, su isale hattı, su deposu gibi su tesislerine; atıksu tesislerine;

petrol ve doğalgaz boru hattı; azot, argon ve oksijen gazlarının kullanıldığı hava ayrıştırma tesislerine; alt yapı tesislerine; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere; yeraltı depolama tesislerine; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi, mezarlık tesislerine; aile sağlığı merkezi, hastane gibi sağlık tesislerine; ilk, orta, lise ve dini eğitim tesisi ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine; futbol sahası, kapalı spor salonu, atış poligonu gibi kalıcı konaklama tesisi olmayan spor tesislerine; adli hizmet tesislerine; ceza infaz kurumu tesislerine ve bunlarla ilgili yer, bina ve tesislere izin verilebilir.”