Sokak hayvanları, bakımevi orman izinleri konusuna değinmeden önce orman izni nedir, nasıl ve nereden hangi şartlarla alınır gibi konulara değinelim.

Orman İzinleri Nedir?

Orman izni, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun  16-17 -18. maddelerine göre verilecek muvafakat, müsaade (izin ve irtifak) haklarının tatbikat, yöntem ve esasları ile bunlardan alınacak bedellere ait işlemlerin düzenlemesinin sonucunda verilen izindir.

Ormanlık arazilerde orman izinleri alınabilmesi için kamu yararı ve zaruret şartı aranmaktadır. Bu şartların bulunması durumunda:

ORMAN KANUNUNUN 17 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININUYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK- Resmî Gazete

“Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde; yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesislerine; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesislerine; telefon iletim hattı, iletişim panosu, ölçüm istasyonu, R/L tesisleri, radyo-televizyon verici istasyonu ve antenleri, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesislerine; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, kaptaj, su isale hattı, su deposu gibi su tesislerine; atıksu tesislerine;

petrol ve doğalgaz boru hattı; azot, argon ve oksijen gazlarının kullanıldığı hava ayrıştırma tesislerine; alt yapı tesislerine; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere; yeraltı depolama tesislerine; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi, mezarlık tesislerine; aile sağlığı merkezi, hastane gibi sağlık tesislerine; ilk, orta, lise ve dini eğitim tesisi ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine; futbol sahası, kapalı spor salonu, atış poligonu gibi kalıcı konaklama tesisi olmayan spor tesislerine; adli hizmet tesislerine; ceza infaz kurumu tesislerine ve bunlarla ilgili yer, bina ve tesislere izin verilebilir.”

Orman İzinleri İçin Talep Edilen Evraklar

Orman İzinlerinin alınabilmesi için Orman Mühendisleri Odasına kayıtlı olan Ormancılık Bürosu/Şirketi tarafından hazırlanacak müracaat dosyası istenmektedir. Müracaat dosyası içerisinde:

  • Ormanlık alanlarda Talep sahibi, talep yazıları
  • 1/25000 ölçekli Memleket Haritası
  • 1/25000 ölçekli Amenajman Haritası (Orman Mühendisleri Odası Onaylı olmalı)
  • 1/10000 ölçekli Kadastro Haritası(Orman Mühendisleri Odası Onaylı olmalı)
  • 1/5000 ölçekli Vaziyet Planı
  • Koordinat Özet Çizelgesi
  • Uygun Ölçekli Ağaç Röleve Planı (Orman Mühendisleri Odası Onaylı olmalı)
  • Çed Belgesi bulunmalıdır.

Orman Bölge Müdürlüğüne bu evraklar ile başvuru yapılır. Daha sonra bu başvuru evraklar üzerinde incelenir. Eksikler varsa on iş günü içinde başvuran kişiye durum bildirilir. Eksikler düzeltilene kadar talepler değerlendirmeye alınamaz. Eğer evraklarda eksik yok tamamlanmışsa Orman Bölge Müdürlüğü konu olan bölgenin Orman İşletme Müdürlüğüne üst yazı gönderir. Orman İşletme Müdürlüğünce kurulacak heyetin, başkanlığını Orman işletme Müdür Yardımcısının yapması koşuluyla heyet arazi üzerinde gerekli incelemeleri yapar. Talebin Devlet Ormanlarına isabet eden kısımları için ön izin yada kesin izin raporu düzenlenip onay alınır.

Orman izinlerinin onaylanması durumunda başvurana haber gönderilir. O tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi alınır. Tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde bedellerin yatırılmaması, teminatın veya onaylı taahhüt senedinin verilmemesi gibi durumlar halinde ise saha teslimi yapılmaz, başvuru izni iptal edilir. İptal işlemi ilgiliye bildirilir. Aynı yerle ilgili yeniden izin talep edilirse yeni izin talebi olarak değerlendirilir.

Büyükşehirlerde bakımevi gerçekten büyük bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle orman izinleri verilerek bu alanlarda kurulumu daha iyi ve kabul gören bir düşüncedir.  Zaten şehrin merkezlerine yakın hayvan bakımevleri halk sağlığını tehdit ediyordu. Bakımevlerinin şehir merkezinden uzak olarak orman arazilerinde kurulması ayrıca nüfus artışı ile birlikte insanların şehir merkezlerinden uzak yerlerde hayatlarını sürdürme isteği ile sahipli ve hazine arazilerine bakımevi yapılması gürültü, çevre kirliliği gibi şikayetlerin artmasına sebep olmaktadır. Bu düzenleme ile hayvanlara daha doğal ve geniş ortamda yaşama imkânı sağlandığı gibi toplum sağlığı korunmaktadır.

ORMAN KANUNUNUN 17 NCİ MADDESİNİN ÜÇÜNCÜ FIKRASININ UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK- 30 Kasım 2021-SALI Resmî Gazete ( Orman izinlerinin detaylarını ve tüm Yönetmeliği buradan inceleyebilirsiniz.)

(…)

İnceleme ve değerlendirme

MADDE 6 – (1) Ormanlık alandaki taleplerde Bölge Müdürlüğü yapılan müracaatı öncelikle e-Devlet üzerinden sisteme yüklenen evrak üzerinde inceler, eksiklikler varsa on işgünü içinde müracaat sahibine bildirir. Eksiklikler tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, talebin Devlet ormanlarına isabet eden kısımları için ön izin veya kesin izin raporu düzenlenir.

(2) Ormanlık alandan verilen izin, müracaat sahibine tebliğ edilir. Tebligat tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi alınır. Tebligat tarihinden itibaren altı ay içerisinde bedellerin yatırılmaması, teminatın veya onaylı taahhüt senedinin verilmemesi halinde ise saha teslimi yapılmaz, herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın izin iptal edilmiş sayılır. Aynı yerle ilgili yeniden izin talep edilmesi yeni izin talebi olarak değerlendirilir.

(3) İzin başlangıç tarihi, izin olurunda ayrıca izin başlangıç tarihi belirtilmemiş ise izin olurunun verildiği tarihtir. İznin uzatıldığı durumlarda izin başlangıç tarihi ilk iznin verildiği tarihtir.

(4) İzin verilen alanın ve üzerinde yapılması planlanan yapı ve tesislerin, diğer kanunlar uyarınca izin, görüş, onay veya muvafakat alınması gereken yerlerden olması halinde izin sahibince gerekli izin, onay veya muvafakat ve görüşler alınarak çalışma yapılır. (…)