Tapulu şahıs arazilerinde kesim yapılır mı, izin alınması gerekirse nereden alınmalı ? Gibi sorular vatandaşlar arasında sıkça araştırılan ve merak konusu olan bir konudur. Yazımızda bu konulara cevap bulmaya çalıştık.

 

01.

Arazi Keşfi ve Gerekli Belgelerin Toparlanması

Bizi Arayın

02.

Ağaçların Damgalanması Yapılır .

Bizi Arayın

03.

Başvuru Evrakları Orman İşletmesine Başvurulur.

Bizi Arayın

04.

Kesim İşlemi verilen izin ile Başlar

Bizi Arayın
Dikili-agac-satisi

Tapulu Şahıs Arazilerinde Kesim

Ülkemizde ormanları ve yeşil alanları korumak ve muhafaza etmek amacıyla anayasal olarak düzenlemeler ve yaptırımlar bulunmaktadır. Eğer bir arsanız varsa ve buradaki bir ağacın kökünden çıkarılması gerekmekteyse ceza işlemlerine maruz kalmamak adına bir takım süreçleri yerine getirmek gerekiyor. Tapulu şahıs arazilerinde kesim konusu burada başlamış oluyor. Bu süreçler Orman Emvalinin İstihsaline ait yönetmelikle devlet tarafından belirlenmiş durumdadır. Orman emvali 2 grupta inceleniyor:

  1. Asli Orman emvali: Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna müteallik emvaldir. Tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun lif-yonga odunu, sırık, çubuk, çıra, kök, yakacak odun ve benzerleri gibi.
  2. Tali Orman Emvali; Asli orman emvali dışında kalan orman emvalidir. Reçine sığla yağı gibi balzami yağ ve katran, palamut, ıhlamur çiçeği, mantar, mazı kozalağı, orman ağacı tohumları, kabukları, meyveleri, çiçekleri, yaprakları, diğer orman bitkilerine ait yaprak, çiçek, kök, soğan, ur ve her çeşit orman örtüsü, toprağı ve benzerleri gibi.

Satın alınan tapulu bir arazide dikili bir orman emvali(çam ağacı gibi) varsa izinsiz bir şekilde kesilmesi mümkün değildir. Eğer izinsiz bir şekilde tapulu şahıs arazilerinde kesim tespit edilirse arsa sahibi cezai işlem almaktadır. Süreci ceza almadan atlatmak için bazı yöntemler bulunuyor:

Arazi/tarlaya ait tapu senedi, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek tasdik edilir. Kadastro Müdürlüğü’ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar. Kesilecek orman emvalinin tarlanın içinde kaldığına emin olduktan sonra ağacı damgalar ve akabinde tutanak tutar. Bu işlemler sonrasında Orman işletmesine gidilerek kesme ve taşıma belgesi alınır.

Tapulu Şahıs Arazilerinde Kesim İçin Müracaat

ORMAN SAYILMAYAN TAPULU TAŞINMAZLAR ÜZERİNDEKİ AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLARDAN FAYDALANILMASI

HAKKINDA YÖNETMELİK- Resmî Gazete Sayı:31330

Tapulu şahıs arazilerinde kesim hükümlerini Orman Genel Müdürlüğü yürütür. Aşağıda yönetmelikten alınan bir kesitte tapulu şahıs arazilerinde kesim için müracaat aşamasında istenen belgeler ve nereye başvurulacağı aktarılmaktadır.

(…)

Müracaat

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen yerlerden pazar satışları için sahipleri e-Devlet uygulaması üzerinden veya dilekçelerine;

  1. a) Tapu belgesi veya tapu dairesinden alınmış tapu kayıt örneklerini,
  2. b) Müracaat edenler, taşınmazın hissedarlarından birisi veya hissedarların dışında üçüncü şahıslar ise diğer hissedarların veya malikinin; noter onaylı veya köy muhtarı ve ihtiyar heyetinin en az iki üyesi tarafından onaylanarak mühürlenen yazılı muvafakatini,
  3. c) Malikin yurtdışında olması durumunda elçilik veya konsolosluk onaylı muvafakat-mutemet belgesini,

ç) Malik ölmüş ise veraset ilamını,

  1. d) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı kimlik kartı örneğini,
  2. e) Ormancılık büro ve şirketleri tarafından tanzim edilen Oda onaylı işlem dosyasını,

ekleyerek orman işletme müdürlüğüne müracaat eder.

(2) Köy Tüzel kişiliklerine ait taşınmazlarda, Kaymakamlıkça onaylı muhtar ve ihtiyar heyeti kararı istenir.

(3) Oda onaylı işlem dosyasında; birinci fıkrada belirtilen belgeler ile dikili ağaç ölçü tutanağı, parselin işlendiği koordinatlı orman kadastro haritası, arazi inceleme raporu ve bu Yönetmelikte taşınmaz ve müracaat durumuna göre istenilen bilgi ve belgeler bulunur. e-Devlet üzerinden ve orman idaresinden usulüne uygun temin edilebilecek bilgi ve belgeler ayrıca talep edilmez.

(4) Taşınmazın kamulaştırılması halinde kamulaştırmayı yapan kurumun muvafakatıyla, taşınmazın kamulaştırma sırasındaki sahibi bu Yönetmelik hükümlerine göre müracaatta bulunabilir.

(5) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine her yıl 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında izin verilir. Ancak, mahkemece kesimine karar verilmiş, ayakta kurumuş, fırtına ve sel gibi doğal afetler sonucu yıkılmış olan veya baraj, gölet, sulama kanalı, yol gibi yapıların yapımı esnasında kesiminde zaruret görülen ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine her zaman izin verilebilir.

(6) Kadim mezarlıklarda bulunan ağaç ve ağaççıkların kesim taleplerine; mülki idare amirlerinden, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden veya bunların taşra birimlerinden mezarlık üzerindeki ağaçların kesiminde sakınca görülmediğine dair alınacak belgelerin de eklenmesi gereklidir.

(8)21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalan orman sayılmayan yerlerdeki taşınmaz, sit alanları ve korunan kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda olması halinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü veya taşra birimlerinden izin alındığına dair belge eklenir.

(…)

Tapulu şahıs arazilerinde kesim yönetmeliğinden sonra hatırlamamız gereken bazı noktalar var. Ormanlarımızın bizlerin teminatı ve yaşamımızın en önemli parçası olduğu gerçeği asla değiştirilemez. Onlar sayesinde nefes alıp verebiliyoruz, onların gölgesinde dinlenip eğleniyoruz. Bizler onları kötüye kullanıp ekolojik dengesi bozarsak bir çok türe ev sahipliği yapan bu alanlar hızla yok olur ve sonuçları uzun yıllar düzeltilemez. Bencil olmayarak onlardan gelecek nesillerin de faydalanması sağlamak bizim görevimizdir. Bu nedenle ülkemizde kaçak yollarla ağaç kesiminin önüne geçebilmek için kanunlarla belirlenmiş kurallar ve uymayanlara yaptırımlar vardır. Oksijenimize sahip çıkalım…

Tapulu şahıs arazilerinde kesim

Tapulu şahıs arazilerinde kesim